Granfaks – Livet etter løpskarrieren

Da jeg kom ut i stallen på morgenen tittet det fem trøtte hester ut av boksene sine, fire av dem sto å kikket forventningsfullt etter frokosten. Den siste humret av glede for å se meg (Ja, jeg velger å tro at det ikke var på grunn av maten), og da slo det meg; hvor utrolig heldig jeg er som får oppleve dette hver eneste dag, akkurat det lille øyeblikket hvor det eneste som betyr noe her i verden er de forventningsfulle firbente vennene mine.

Men tilbake til han som sto å humret, jeg måtte jo bare gå bort å klø han litt ekstra mellom øynene. Og de øynene er virkelig noe for seg selv, de lyser av klokskap, godhet, livslyst og vilje. I tillegg kan man definitivt se at det skjuler seg en liten ramp der. Det store sorte hodet med en perfekt hvit stjerne midt i panna, han er virkelig vakker han der.

Som dere kanskje skjønner av overskriften så er det selvfølgelig Granfaks jeg snakker om. Den store, sorte vallaken med det gigantiske hjertet.

Granfaks er født og oppvokst hos familien Øverdal i Drangedal, og er etter familiens egen avlshingst Voje Faks. Hans mamma kommer fra Sannidal, så det er snakk om en ordentlig Telemarking. Granfaks ble i likhet med sin jevnaldrende halvbror Rognfaks eid av ett andelslag hvor noen var vante hestefolk, mens andre var helt nye i sporten.

Granfaks var en bra løpshest og tjente inn over en halv million til sine andelseiere. De siste årene var det Stina som var oppasser og tok hånd om  Granfaks og de fleste andre hestene hos Øverdal. Mellom Stina og Granfaks var det kjærlighet ved første blikk, de to fikk ett helt spesielt bånd.

Da karrieren nærmet seg slutten var nok ikke valget om hva som skulle skje med den fantastisk snille hesten veldig vanskelig, selvfølgelig var det Stina som skulle få overta han. Granfaks vant løp også i sin aller siste sesong, og takket være Team Øverdal fikk han avslutte på topp.

Stina overtok den stilige karen vel vitende om at han ikke skulle gå flere travløp, men selv om han ble pensjonist så må man ikke tro at han fikk ligge på latsiden. Neida, Granfaks blir nok brukt minst like mye i dag som han ble den gangen han gikk løp.

Travhesten er utrolig allsidig, og det er Granfaks ett levende bevis på. Han er med på absolutt alt, enten det er sprang og dressurridning, utstilling, barne-ridning eller å dra tømmer i skogen. Ja, jeg tror faktisk det eneste som kunne blitt litt vanskelig å få han med på er å ligge på sofaen hele dagen.

Det absolutt beste han vet er nok å springe rundt i luftegården med sine beste venner Stjerna og Gismo. For han har faktisk akkurat som sin eier en forkjærlighet for nordlandshester.

At Granfaks skal få være hos Stina resten av sitt liv er det absolutt ingen tvil om, og de har forhåpentligvis mange år igjen sammen.

Granfaks og hans venninne Stjerna på fjelltur

Noen lokalkjøringer er han fortsatt med på, men det er kun for gøy og da er det hesten som bestemmer

Han begynner å bli en meget flink spranghest

Dra tømmer i skogen er gøy

En tur i elva er obligatorisk om sommeren

Men selv om løpsskoene er lagt på hylla så er det ikke dermed sagt at Granfaks er helt ferdig med Travbanen, for på lørdag kan nemlig DU få prøve den staselige kaldblodsen en tur i banen!  Møt opp på Klosterskogen lørdag kl. 11.00 og hils på hesten som har betydd utrolig mye for veldig mange mennesker!

Når det gjelder jeg som har skrevet dette innlegget, så er jeg bare én av de som har blitt inspirert av denne duoen.

Lisa C. Haugland